Junts pel Sí i la CUP mantenen el referèndum

cup

Els independentistes catalans mantenen inalterable el seu pla per celebrar un referèndum unilateral el proper 1 d’octubre.

Els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils han provocat una treva en l’enfrontament entre la Generalitat i el Govern, però és temporal: tant Junts pel Sí (formada pel PDeCAT i ERC) com la CUP, els partits que impulsen el desafiament, estan decidits a mantenir el pols amb l’Estat quan acabi el duel.

Las dues formacions han acordat utilitzar en públic el mateix argument per neutralitzar els dubtes que puguin sorgir sobre la conveniència de mantenir el pla independentista després dels atacs: que la millor manera de fer front a els terroristes és mantenir la normalitat.

I que, com la normalitat política dels últims anys a Catalunya és el procès, cal protegirlo. El primer a exposar en públic la idea va ser el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. En una entrevista a TV3, el líder d’ERC va dir dilluns passat, el primer dia després que acabés el dol oficial, que els atemptats no modifiquen els plans del Govern.

Hem de procurar que els atemptats no alterin la vida democràtica de les societats. Hem de fer tot el possible perquè no passi, va afirmar Junqueras.

Cap societat es deixa intimidar pel xantatge del terrorisme. Hem de demostrar que el nostre compromís amb la democràcia roman inalterable, i fins i tot es reforça.

Els independentistes porten mesos de precampanya repetint que «donar veu a la gent» a través d’un referèndum com l’anunciat per a l’1 d’octubre és la major expressió de respecte a la voluntat popular.

El vicepresident de la Generalitat també va defensar el referèndum quan va afirmar que el Govern està obligat a vetllar per la democràcia davant l’amenaça del terror, o de la crisi econòmica, o de qualsevol amenaça el portaveu del Govern i conseller de Presidència, Jordi Turull, va portar ahir més lluny aquests arguments.

Va assegurar que la normalitat és la gran derrota dels terroristes, i que, per això, no hi ha ni la més mínima perspectiva de paralitzar l’1-O per convocar unes eleccions autonòmiques, que és el que demanen fa temps diversos partits de l’oposició. No es va a evitar el referèndum, va dir en declaracions a RNE.