Mini terratrèmols a Barcelona per la remuntada davant el PSG

registres

La victòria del F.C. Barcelona davant del Paris Saint Germain (PSG) en la tornada de vuitens de final de la Champions quedarà marcada per sempre en la memòria dels seguidors blaugrana, però també en els registres sísmics de la capital catalana.

Un sismòmetre instal·lat a l’edifici de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), situat a 500 m del Camp Nou, va registrar la reacció dels aficionats del club durant el partit.

Jordi Díaz, investigador d’aquest mateix centre, va processar després el senyal registrat i poder apreciar de forma gràfica els petits terratrèmols provocats pels crits i salts dels espectadors després de cada gol.

registres

Com s’aprecia en la imatge, els gols poden identificar per l’increment sobtat i curt de l’amplitud del senyal sísmica. Els dos primers entren dins de la normalitat quan els comparen amb dades de partits previs. No obstant això, són el tercer i el sisè dels que criden especialment l’atenció.

El quart gol tot just s’aprecia en el senyal. El cinquè es nota, però és menor que el tercer. Però el que realment crida l’atenció és que el sisè és gairebé el doble que els anteriors, comenta Díaz.

A més, l’investigador ha elaborat un espectrograma -un diagrama de la distribució de l’energia- en el qual es pot apreciar com es distribueix l’energia sísmica entre les freqüències captades.

Els colors vermell, verd i groc assenyalen els moments de major energia de les ones dels petits terratrèmols. Les franges verticals del gràfic corresponen a la celebració de cada un dels sis gols.

El registre del senyal sísmica és continu i no era la primera vegada que s’apreciava el seu augment en partits de futbol.

“Aquests terratrèmols són petits però curiosos, ja que són causats per 50.000 persones saltant i cridant al mateix temps”, apunta Díaz.

No obstant això, l’investigador vol deixar clar que fins al més mínim soroll és registrat. “A les ciutats és més difícil perquè hi ha molt soroll, però el senyal mesura fins i tot el pas del metro.

I, a partir del grau 6 en l’escala de Richter, els terratrèmols són registrats a tot el món” conclou Díaz.